SKRZYP POLNY
Należy do grona roślin wieloletnich. Skrzyp polny wytwarza dużą ilość podziemnych kłączy, a jego ściany komórkowe są wysycone krzemionką, co znacznie utrudnia jego zwalczanie. Duży udział krzemionki w tej roślinie sprawia, że jest ona od dawna ceniona w ziołolecznictwie, a także jako składnik kosmetyków oraz środków myjących – ekstrakt ze skrzypu jest wykorzystywany między innymi w produkcji szamponów do włosów. Uznaje się go za roślinę wskaźnikową gleb o kwaśnym odczynie, jednak powszechnie pojawia się również na gruntach o umiarkowanym pH. Występuje we wszystkich uprawach polowych, jednak najlepiej rozwija się wśród gatunków okopowych, szczególnie ziemniaków.
W okresie wiosennym skrzyp polny wypuszcza dużą liczbę zarodnikowych pędów, które dość szybko po rozsianiu zanikają. Z czasem powstają z nich pędy o wysokości do 40 centymetrów. Chwast wyróżnia się dużym tempem i skalą ekspansji. Jeśli zwalczanie ma być skuteczne, należy je rozpocząć od części nadziemnych. Oprysk z użyciem herbicydów stanowi metodę najbardziej skuteczną.