SIARKOL® 800 SC
SIARKOL® 800 SC
SIARKOL® 800 SC to fungicyd zawierający siarkę o działaniu powierzchniowym i kontaktowym, który jest specjalistą w zapobieganiu występowania mączniaka prawdziwego.
Produkt może być stosowany zarówno zapobiegawczo, jak i z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby.
Produkt można zastosować w aż 58 uprawach, w tym uprawach sadowniczych, roślinach ozdobnych, warzywach, roślinach zielarskich i szkółkarskich.
Może być stosowany wielokrotnie w sezonie, nawet 6 razy w przypadku jabłoni. Krótkie okresy karencji pozwalają na szybkie zbieranie plonów. W przypadku ogórka, dyni, kawonu, cukinii, kabaczka, bakłażana, pomidora jest to możliwe już po 3 dniach.
Dla upraw takich jak jabłoń, grusza, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest, malina, borówka wysoka, truskawka, marchew, pietruszka, kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kapusta włoska, kapusta chińska, kapusta ozdobna, sałata, rzodkiewka, rzodkiew oleista, groch siewny pastewny, groch jadalny na suche nasiona, groch jadalny na zielone nasiona, łubin, bobik, bób, rośliny zielarskie – okres karencji wynosi 7 dni.
Produkt nadaje się do zastosowania również po zbiorze owoców miękkich.
SIARKOL® 800 SC może być stosowany jako jeden z kluczowych składników programów ochrony w strategii przeciwdziałania powstawaniu odporności patogenów.
SIARKOL® 800 SC dopuszczony jest do zastosowania w rolnictwie ekologicznym.
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCHTermin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
PLAZO DE SEGURIDAD (PS)120 días
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
-
Zakres zwalczanych chorób
-
Zalecana dawka [kg/ha]
-
Liczba zabiegów
-
Termin stosowania BBCH
Uprawa | Zakres zwalczanych chorób | Zalecana dawka [kg/ha] | Liczba zabiegów | Termin stosowania BBCH |
---|---|---|---|---|
Róża (w uprawie polowej i pod osłonami) | Mączniak prawdziwy róży | 3,0 | 5 | zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Winorośl | Mączniak prawdziwy winorośli | 2,75-4,0 | 8 | zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Jabłoń | Mączniak prawdziwy | 6,0-7,5 | 6 | zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Grusza | Mączniak prawdziwy | 7,5 | 6 | 31 – 60 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Brzoskwinia, morela, śliwa |
Mączniak prawdziwy | 3,0-5,0 | 2 | 10 - 60 i 71–86 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Rzepak jary | Mączniak prawdziwy | 3,0 | 2 | 12 – 29 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest |
Amerykański mączniak agrestu | 3,0-5,0 | 2 | 31 – 60 i 71-86 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Borówka wysoka, malina |
Mączniak prawdziwy | 3,0-5,0 | 4 | 41 – 60, 71 i 91 – 95 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Truskawka | Mączniak prawdziwy | 3,0-5,0 | 4 | 41 – 60, 71 i 91 – 95 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Burak ćwikłowy, burak pastewny | Mączniak prawdziwy | 4,0-7,5 | 3 | 10 – 61 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Ogórek, dynia, kawon, cukinia, kabaczek (uprawa w gruncie, pod osłonami i w szklarni) | Mączniak rzekomy dyniowatych |
1,5 | 6 | 10 – 89 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Pomidor, bakłażan (uprawa w gruncie, pod osłonami, w szklarni) | Mączniak prawdziwy | 1,5-3,0 | 6 | 10 – 69 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Groch siewny pastewny (peluszka), groch jadalny na suche i zielone nasiona, łubin, bobik, bób | Mączniak prawdziwy | 1,5 | 3 | 10 – 60 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Marchew, pietruszka | Mączniak prawdziwy | 1,5 | 6 | 12 – 49 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kapusta włoska, kapusta chińska, kapusta ozdobna | Mączniak prawdziwy | 3,0 | 8 | 13 – 49 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Sałata masłowa, sałata rzymska, sałata lodowa, sałata Lollo, sałata dębnolistna, endywia, roszponka, radicchio, cykoria, rukiew (uprawiane w gruncie, pod osłonami, w szklarni) | Mączniak prawdziwy | 3,0 | 4 | 13 -49 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Rzodkiewka (uprawiana w gruncie, pod osłonami, w szklarni) | Mączniak prawdziwy | 3,0 | 4 | 13 – 49
zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Rzodkiew czarna, rzodkiew japońska, rzodkiew oleista | Mączniak prawdziwy | 3,0 | 4 | 13 – 49
zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Rośliny zielarskie (uprawiane w gruncie, pod osłonami, w szklarni) | Mączniak prawdziwy | 3,0 | 6 | 11 – 69 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Rośliny ozdobne | Mączniak prawdziwy | 3,0-5,0 | 6 | 31 - 60 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Rośliny szkółkarskie leśne, odnowienia, zalesienia oraz plantacje nasienne drzew leśnych | Mączniak prawdziwy |
1,2-2,4 | 3 | 10 – 69 zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby |
Chmiel | Mączniak prawdziwy | 3,0 | 1 | zabieg wykonać bezpośrednio po wprowadzeniu chmielu na przewodniki |
6,0 | 1 | zabieg wykonać po osiągnięciu przez chmiel siatki | ||
9,0 | 1 | zabieg wykonać w okresie kwitnienia chmielu lub na początku zawiązywania się szyszek |